Proteien Intolleransie: (Protein Intolerance

 Voedselverwante allergieë se ontstaan is geleë in die immuunsisteem se reaksie tot sekere bestanddele in die kos wat hom aangebied word. Misken beter gestel, dit is die oor-sensitiwiteit vir sekere bestanddele van byvoorbeeld ‘n hondekos. Dit kan gluten wees as voorbeeld, preserveermiddels, kleurstowwe en of kunsmatige geurmiddels.

In die skrywe “Waar begin my dier se gesondheid” word verduidelik watter ensieme vind ons in n dier se maag. Die Literatuur wil dit hê dat wanneer honde byvoorbeeld ‘n intoleransie toon teenoor kos wat hy inneem, dit nie noodwendig ‘n immunologiese probleem is nie. Dit kan wees dat hy nie die nodige ensieme het om die kos te verteer nie.

Dit kan wees dat die kos iewers skade opgetel het en afgegaan het, ongeskik geraak het vir verskeie redes. Wanneer ‘n hond as voorbeeld iets ingeneem het wat ‘n allergiese reaksie veroorsaak, is die mees algemene tekens braking, krap, diarree en baie algemeen, ‘n rooi uitslag op of oor groot gedeeltes van die ou se lyf.

Die vraag is hoekom? Wat gebeur hier?

Wanneer die immuunstelsel reageer, skei dit histamien af wat bogenoemde reaksies veroorsaak. Die uitdaging is om uit te vind hoekom die liggaam histamien afskei. Wat is die sneller en die oorsaak van hierdie reaksie. Meeste van die kere is dit nie voor die handliggend nie en begin ‘n mens om die elemente in die dier se kos te elimineer.

Oplossing

  1. Een oplossing is om die dier vry te stel van voedsel wat bestanddele bevat wat die immuunstelsel sal aktiveer om histamien vry te stel. Soos RAW. Meeste allergieë in honde word veroorsaak deur proteïenmolekules.
  2. Die tweede metode is om proteïenmolekules te verklein deur ‘n proses wat hul noem “Hidrolisering.” Gehidroliseerde peptiede is te klein om reseptore te verbind, maar het en behou nog steeds hul voedingswaarde.
  1. Gewoonlik ontstaan ‘n proteïenintolleransie wanneer n hond proteïen inneem waarvoor hy ‘n allergies is, en die proteïenmolekules verbind met gesensiteerde reseptor molekules in die liggaam, en die skei histamien af wat dan rooi uitslaan, jeuk, braking en diarree veroorsaak.

In ‘n gehidroliseerde vorm is die peptiede te klein om die reseptore te verbind wat dus meebring dat histamien nie afgeskei word om reaksies te veroorsaak nie.

Soos genoem, in ‘n hidroliseringproses word die proteïenmolekules verklein wat hul voedingswaarde behou. Al wat gebeur is dat molekules (peptiede) verklein word om nie met die reseptore te verbind.

Vir interessantheid 

Die eenheid waarin hidrolisering gemeet word, word “Daltons” genoem. Die proteïenmolekules in standaard hondekos is sowat 12 000 daltons in grootte.  Proteïne so klein soos 4500 daltons het al allergiese reaksies veroorsaak.

4. Die derde metode is natuurlik is om ‘n nuwe proteïen te kry waaraan die liggaam nog nie blootgestel is nie. Die rede hiervoor is dat die liggaam nog nie reseptore hiervoor sensitief gemaak het nie (sensiteer) het nie wat dus nie ‘n allergiese reaksie behoort te veroorsaak nie. Kan eend, vis en enige ander bron wees wat die dier nog nie ingeneem het nie.

 

Allergies

What are food allergies or intolerances?

Food allergies are the result of over-sensitivity of the immune system to certain ingredients in food. Food allergies are more severe than food intolerances.

If your dog has a food intolerance, the problem is not immunollogical and may be caused by eating a spoiled food or attributed to an underlying disease, or it is possible that your dog doesn’t have the enzymes necessary to digest his food.

When your dog eats something that he has an allergic reaction to, his body releases histamines which can cause itchy skin, general redness of the skin, or digestive problems like vomiting and diarrhoea.

The only way to identify a food allergy in your dog is to use an elimination food. An elimination food contains ingredients which are far less likely to cause an allergic reaction and hence helps you find out if the allergy is caused by elements in your dog’s regular food. Your vet will recommend your dog eat an allergen-free food for a fixed period. It’s important you follow your vet’s instructions precisely as feeding other foods may lead to poor results.

How to manage food allergy in dogs

Hydrolysed peptides are too small to link receptors, hence they do not trigger release of histamine and cause allergic signs.

Food allergies are almost always triggered by protein ingredients in food. When your dog eats a protein that he is allergic to, the protein molecule connects two sensitised receptor molecules in the body, which releases histamines.

There are two main ways to manage food allergies using an elimination food trial.

Hydrolysation reduces protein molecules to a size that doesn’t cause a reaction but leaves their nutritional value intact. The level of hydrolysation is measured in units called daltons, and the lower the number the better. The protein molecules in ordinary dog food are around 12,000 daltons in size. Proteins as small as 4,500 daltons have been known to cause allergic reactions. The major part of the protein in Hill’s™ Prescription Diet™ z/d™ ULTRA, a highly hydrolysed nutrition, is smaller than 3,000 daltons.

A novel protein is one that your dog has probably not eaten before. The receptor molecules in his body are therefore not sensitised to it, so it is unlikely to cause an allergic reaction. Hill’s Prescription Diet d/d™, for example, uses proteins such as salmon and duck.

From the Hills website

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s